هوش مصنوعی جدید به بیماران مبتلا به سرطان کبد با کمتر از 13 درصد شانس زنده ماندن امیدوار است
این الگوریتم با رتبه بندی داروها با استفاده از یادگیری ماشینی (DRUML) قبلا برای شناسایی درمان های موثر برای بیماران مبتلا به سرطان طراحی شده بود. این روش مبتنی بر تجزیه و تحلیل پروتئین های اصلاح شده است که معمولاً در سلول های بدخیم مشاهده می شوند و اعتقاد بر این است که کلید توانایی سلول برای تکثیر هستند.
این اولین بار است که این روش یادگیری ماشینی برای شناسایی درمانهای جدید بالقوه سرطان مجرای صفراوی، نوعی سرطان اولیه کبد، استفاده میشود.
محققان می گویند که DRUML این پتانسیل را دارد که داروها را برای سایر سرطان ها رتبه بندی کند. محققان امیدوارند که روزی پزشکان بتوانند از این فناوری جدید برای پیشبینی پاسخهای فردی بیمار به درمانها و تجویز مؤثرترین برنامه درمانی استفاده کنند.
سرطان کبد سالانه 6200 نفر را در بریتانیا مبتلا می کند. این بیماری اغلب ناشناخته باقی می ماند، زیرا بیماران علائم اولیه را تجربه نمی کنند. حتی زمانی که در مراحل اولیه تشخیص داده شود، میزان بقای پنج ساله پس از تشخیص کمتر از 13 درصد است.
سرطان مجرای صفراوی که با نام کلانژیوکارسینوما (CCA) نیز شناخته میشود، نوعی سرطان اولیه کبد است که از سلولهای کبد به نام کلانژیوسیتها ایجاد میشود. الگوریتم جدید به دنبال تجزیه و تحلیل سلولهای CCA و تومورهای اهدایی از بیماران در سراسر جهان، از جمله اهداکنندگان به بانک کبد در بیمارستان کینگز کالج، توسعه یافت.
محققان DRUML را در مؤسسه سرطان کوئین مری بارتز آموزش دادند تا با بررسی دادههای مربوط به وجود پروتئینهای بینظم (بیش از حد فعال یا کمفعال) نحوه پاسخ ردههای سلولی طیف وسیعی از سرطانها به بیش از 400 دارو را شناسایی و رتبهبندی کنند. سپس DRUML روی سلولها و تومورهای CCA اهدایی اعمال شد تا توصیههایی برای درمان بر اساس الگوهای پروتئینی بیمار در آن سلولها ارائه شود.
دکتر شیرین خرسندی، محقق بالینی در بیمارستان کینگز کالج و محقق اصلی، افزود: «کاری که ما انجام دادیم متکی به سخاوتمندی بیماران و خانوادههایشان بود که با اهدای بافت تومور خود به بیوبانک کینگز لیور موافقت کردند . ما معتقدیم این مطالعه نشاندهنده پیشرفت قابل توجهی در هوش مصنوعی است و مشارکت بیشتر بیمار تضمین میکند که الگوریتمی داریم که بهترین داروها را برای انواع مختلف سرطان کبد ثبت میکند.
در حالی که این رویکرد هنوز در مراحل ابتدایی است، ما خوشبین هستیم که استفاده از هوش مصنوعی برای مقابله با یکی از سختترین سرطانها، میتواند نحوه تشخیص و درمان سرطانهای کبد توسط پزشکان در آینده را تغییر دهد.»
201000804.037