موفقیت پژوهشگاه ICT در ساخت SSPA با راندمان بالا

شماره :
42380
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1402/06/28 ساعت 16:39
دسته بندی

موفقیت پژوهشگاه ICT در ساخت SSPA با راندمان بالا

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر رقیه کریم زاده مجری پروژه «طراحی و ساخت تقویت کننده SSPA با راندمان بالا» در خصوص این پروژه گفت: تقویت کننده های توان، مهمترین بخش مداری موجود در انواع سیستم های مخابراتی همانند تلفن های بی سیم و موبایل، تجهیزات ایستگاه زمینی، شبکه بی سیم محلی، ارتباطات نقطه به نقطه رادیویی، VSAT و ... هستند.  

وی ضمن تاکید بر اینکه غالب این سیستم ها نیاز به تقویت کننده های ارزان و با قابلیت اطمینان بالا دارند، اظهار کرد: تقویت کننده های نیمه هادی SSPA (Solid State Power Amplifier) دسته ای  از تقویت کننده های توان با تکنولوژی ساخت متفاوت، هستند که می توانند نیازهای فنی مورد نیاز را برآورده کنند.

کریم زاده با اشاره به دلیل انجام تحقیقات در حوزه SSPAها خاطرنشان کرد: در حال حاضر سهولت ساخت، قیمت پایین و ایمنی استفاده به دلیل ولتاژ پایین و جریان بالا در SSPAها، موجب شده است که این تقویت کننده ها در سیستم های مخابراتی در باندهای فرکانسی X، L و C مورد استفاده قرار گیرند و جهت دستیابی به کارایی بالاتر و همچنین مشخصات فنی مورد نیاز در فرکانس های بالاتر مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد.

مجری پروژه تقویت کننده SSPA افزود: از طرفی، دسته دیگری از تقویت کننده ها با توان خروجی و راندمان بالا وجود دارد که به دلیل گران بودن و کاربردهای خاص، تهیه آن در بازار بین المللی، فرآیند مخصوص به خود را دارد.

وی تاکید کرد: از این رو با ظهور نسل جديد ترانزيستورهاي گالیوم نیتراید( GaN ) با بازدهي بالا در باندهای فرکانسی مختلف، امکان ساخت تقویت کننده های نیمه هادی با راندمان بالا مطرح شد. از مزایای این تقویت کننده ها می توان به ارزان بودن، سبک و کوچک بودن و دسترسی آسان و همچنین روند رو به بهبود مشخصات ترانزیستورهای توان اشاره نمود.

کریم زاده ادامه داد: با بکارگیری تقویت کننده های SSPA راندمان بالا در ایستگاه های زمینی، در مصرف توان صرفه جویی شده و همچنین خنک کاری سیستم بسیار آسان تر می شود.

به گفته مجری پروژه تقویت کننده ، با توجه به نیاز کشور و برنامه ریزی های کلان در ساخت سیستم های مخابراتی، نیاز به بومی سازی طراحی و ساخت SSPA با راندمان بالا وجود دارد.

وی تاکید کرد: لذا بر اساس روند تکنولوژی ترانزیستورهای نیمه هادی تطبیق نیافته و نیاز کشور، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، طراحی و ساخت تقویت کننده های نیمه هادی با راندمان بالا را در دستور کار خود قرار داده است.

 

ساخت تقویت کننده SSPA با توان خروجی 50 وات

کریم زاده هدف از این فعالیت را طراحی و ساخت تقویت کننده SSPA با راندمان بالا با بکارگیری ترانزیستورهای با تکنولوژی GaN به منظور استفاده در سیستم های مخابراتی عنوان کرد و افزود: به دنبال آن هستیم تا ضمن امکان پذیر بودن ساخت در ایران، راندمان بالايي داشته و سیگنال های ناخواسته ناشی از اینترمدولاسیون و اعوجاج در سیگنال خروجی کمی داشته باشد تا بتواند گامي به سوي رفع گلوگاه تقويت‌كننده توان در پروژه ‌هاي کشور باشد؛ در همین راستا تقویت کننده ای در پژوهشگاه ساخته شد.

وی یادآور شد: تقویت کننده SSPA ساخته شده، با بکارگیری ترانزیستورهای GaN تطبیق نیافته دارای توان خروجی 50 وات و راندمان حدود 40 درصد است. همچنین به منظور خنک سازی ترانزیستورها و عملکرد مناسب SSPA، هیت سینک و فن مناسب تعبیه شده است که امکان استفاده از هیت پایپ برای خنک سازی آن نیز وجود دارد.

مجری پروژه تقویت کننده در خصوص مشخصات SSPA ساخته شده گفت: این تکنولوژی قابل استفاده برای فرستنده های پخش همگانی، ایستگاه های زمینی و ... است.

 

X