فراهم شدن امکان آزمایش الگوریتمهای MIMO مقیاسپذیر در لایه فیزیکی 4G و 5G
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر جهانگیر دادخواه چیمه مجری پروژه ایجاد بستر تست و توسعه (آزمایشگاه) سیستم MIMO مقیاسپذیر در فرکانسهای زیر 6 گیگاهرتز نسل های چهارم و پنجم، اظهار کرد: این پروژه در سال 97 شروع شد و با وجود پیچیدگیهایی که طراحی این آزمایشگاه داشت، طراحی مفهومی و تفصیلی انجام شده و نهایتا فهرست ملزومات سخت افزاری و نرم افزاری آن تهیه شد.
وی افزود: علت استفاده از فناوریهای جدید، ارایه سرویسهایی با سرعت بالاتر و بلادرنگ هستند که امکان ارسال/دریافت اطلاعات در سریعترین زمان را فراهم میکنند. این آزمایشگاه به عنوان یکی از مهمترین بخش ها جهت پیاده سازی نسل های چهارم و پنجم ارتباطی مطرح است.
MIMO چیست؟
بنا بر اظهارات دادخواه، MIMO فناوری به روزی است که با استفاده از چندین آنتن ارسال و دریافت همزمان رشته بیت های داده را انجام می دهد. شروع این فناوری از ارتباطات بیسیم نسل چهارم یا LTE مطرح شده است.
استادیار پژوهشگاه تاکید کرد: در آزمایشگاه پیادهسازی و برپایی یک سیستم سختافزاری و نرمافزاری شامل ایستگاه مرکزی و UE ها انجام شده و نسخه پیشرفتهتری نسبت به آزمایشگاه های مشابه خارجی است.
این مجری پروژه همچنین دلیل پیادهسازی آزمایشی سیستمها بر مبنای LTE را اینگونه تشریح کرد: آغاز فناوری 5G در 3GPP از نسخههای14 به بعد LTE آغاز شده در نتیجه 5G دارای تطابق پذیری معکوس با LTE بوده و چون LTE آخرین نسخه کاملی است که امکان آزمون و خطای دقیق روی آن وجود دارد ما از ماجول های نرم افزاری مطابق با LTE در آزمایشگاه استفاده کردیم. البته هدف نهایی این آزمایشگاه فقط انجام آزمایش ها در 6 گیگاهرتز نیست بلکه باید با حرکت به سمت استفاده از موج میلیمتری و 5G New Radio اقدامی زیربنایی برای ایجاد بستر تست 5G انجام داد.
کاربردهای آزمایشگاه سیستم MIMO
وی به کاربرد پروژه ایجاد بستر تست و توسعه (آزمایشگاه) سیستم MIMO مقیاسپذیر در فرکانسهای زیر 6 گیگاهرتز نسل های چهارم و پنجم اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از موارد کاربرد این آزمایشگاه آن است که می تواند به عنوان بستر مناسبی توسط دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، شرکتهای دانش بنیان و استارتاپ ها مورد استفاده قرار گیرد و امکان تست و توسعه الگوریتمهای مورد نظر در نسل پنجم ارتباطی را فراهم آورد.
دادخواه ضمن تاکید بر اینکه تجهیزات استفاده شده، مطابق با جدیدترین فناوری های شرکت معتبر تولیدکننده تراشه و ماژول های مخابراتی است، اضافه کرد: با توسعه این آزمایشگاه می توان سرویسهای اصلی نسل پنجم مانند خدمات پزشکی و بازیهای آنلاین، خدمات حمل و نقل هوشمند و خدمات کنترل از راه دور را پیاده سازی و تست کرد.
عضو هیات علمی گروه ارتباطات رادیویی ثابت و سیار اعلام کرد که تا کنون جلساتی با هدف اطلاع رسانی و مشارکت علمی با چندین دانشگاه برگزار شده است. شایان ذکر است این پروژه در حال گذراندن مراحل اجرایی خود در پژوهشگاه بوده و در آینده ای نزدیک آماده ارائه خدمات می باشد.