سمینار علمی معرفی ارتباطات کوانتومی نوری برگزار شد
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران)، در این سمینار ضرورت فناوری ارتباطات کوانتومی، ابعاد و زیرشاخه های آن، رویکرد جهانی در قبال این فناوری و اصول کار آن بر مبنای ایدههای انقلابی مکانیک کوانتومی تشریح شد.
بنا بر این گزارش ابتدا به تاریخچه مختصری از تولد مکانیک کوانتومی و انقلاب اول کوانتومی اشاره شد و سپس بیان شد که امروزه در میانه انقلاب دوم کوانتومی شاهد ظهور فناوریهایی هستیم که بر مبنای کنترل کوانتومی ذرات منفرد استوار هستند. از بین فناوریهای کوانتومی مختلف، فناوریهای ارتباطات، رمزنگاری و محاسبات کوانتومی رابطه نزدیکتری با حوزه فاوا دارند. فناوریهای کوانتومی قابلیتهای بی نظیرشان را مدیون ایدههای انقلابی هستند که در دنیای کوانتوم و در حد ذرات میکروسکوپی وجود دارد و از آن جمله به کوانتش، برهم نهی، اصل کپی ممنوع، اصل مکملیت، اصل عدم قطعیت و خاصیت تصادفی اندازه گیریهای کوانتومی اشاره شد.
پس از آن اصول کار کامپیوترهای کوانتومی بر مبنای ایدههای انقلابی مکانیک کوانتومی به زبانی ساده توصیف شد و قدرت محاسباتی کامپیوترهای کلاسیک و کوانتومی با یکدیگر مقایسه شد. کامپیوترهای کوانتومی پتانسیل حل مسائلی را دارند که فراتر از توانایی قدرتمندترین ابرکامپیوترهای کلاسیکی است و در زمینه هایی مانند شبیه سازی، یادگیری ماشین، مسائل بهینه سازی و پردازش سریع میتوانند کاربرد داشته باشند. از طرف دیگر تهدیدی برای امنیت شبکه های ارتباطات کلاسیک محسوب میشوند چرا که قادر هستند کلید رمزنگاری کلاسیک را در زمان کوتاهی هک کنند.
سپس اشاره شد که خوشبختانه ارتباطات کوانتومی این معضل را حل کرده است و راه حلهایی در برابر تهدید کامپیوترهای کوانتومی ارائه داده است. پروتکلهای ارتباطات کوانتومی با بهرهگیری از ایدههای انقلابی مکانیک کوانتومی قادر هستند حضور فرد استراق سمعکننده را قبل از انتقال پیام آشکارسازی کنند و به این طریق امنیت ارتباطات را تضمین کنند. در ادامه سمینار، زیر شاخههای مختلف ارتباطات کوانتومی معرفی شدند و هدف نهایی از ارتباطات کوانتومی که همان اینترنت کوانتومی است تشریح و به ضرورت و کاربردهای آن اشاره شد.
پس از آن چگونگی استفاده از ایدههای انقلابی مکانیک کوانتومی برای برقراری ارتباطات امن به صورت مفهومی توصیف شد و یک پروتکل توزیع کلید کوانتومی (BB84) و یک پروتکل ارتباطات مستقیم (فرابرد کوانتومی) به طور خاص تشریح شدند و نمونه های پیاده سازی شده از آنها معرفی شدند.
در بخش انتهایی این سمینار، مروری بر فعالیتهای صورت گرفته در پروژه بنیادی ارتباطات کوانتومی نوری با عنوان " بهبود پروتکلهای ارتباطات کوانتومی نوری منتخب و پیشنهاد پروتکلهای مناسب جهت پیاده سازی در کشور " صورت گرفت.