روحانی: اقتصاد سنتی در حال تغییر به اقتصاد دیجیتال است/ آذری جهرمی: جهش اقتصاد دیجیتال به سوی ایران هوشمند
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر حسن روحانی در این مراسم که صبح امروز به صورت آنلاین و با حضور بخش اعظمی از فعالان حوزه ICT از جمله دکتر یزدانیان رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، گفت: خیلی مهم است وقتی در این فضا سرمایه گذاری میکنیم سرمایه خیلی سریع پول را بر میگرداند.
وی ادامه داد: معمولا در اقتصاد سنتی 10 الی ۲۰ سال بازگشت سرمایه طول میکشد، اما این سرمایه گذاری (دیجیتال) خیلی زود برمیگردد و این به معنای سودآور بودن این بخش است.
رئیس جمهور اظهار کرد: شرکت ایرانسل نمونهای است که شرکتهای غیر دولتی میتوانند بار مسئولیت خدمات را برعهده بگیرند و همانطور که از ابتدای دولت یازدهم در مورد واگذاری اقتصاد دولتی به بخش خصوصی گفتیم در حال حاضر در بخش خدمات هم میتوان این کار را انجام داد.
رئیس قوه مجریه با طرح این پرسش که چقدر کیفیت برای سفارش دهنده اهمیت دارد، اظهار کرد: امیدوارم این خدمات با کیفیت برای سفارش دهندگان باشد.
ما توانستیم بدون مراجعه مردم به بانک به ۷۷ میلیون نفر وام بدهیم
روحانی بیان کرد: اصولا اقتصاد سنتی در حال تغییر و تحول به اقتصاد دیجیتال است، یعنی کشاورزی ما هم به سمت دیجیتال میرود. در مساله دامداری آزاد، امروز بخش بزرگی از این حرکت به صورت دیجیتال انجام میشود و دامدار با امکاناتی که دارد میبیند گوسفندان و گاوهای او کجا حرکت میکنند.
رئیس جمهور با اشاره به بازدید خود از یک کارخانه ساخت خودرو در یکی از کشورهای دیگر گفت: ساخت خودرو با هوش مصنوعی صورت میگرفت. ما در این ایام کرونا که روزهای سختی برای مردم ما بود فرصت فناوری اطلاعات و بروز آن برای مردم بیشتر شد. ما توانستیم بدون مراجعه مردم به بانک به ۷۷ میلیون نفر وام بدهیم.
وی بیان کرد: در تبلیغات انتخاباتی دیوارها از چسباندن عکسها خلاص شدند و همه تبلیغات به سمت تبلیغات اینترنتی آمد؛ این فضا در انتخاب مردم هم تاثیرگذار است. دولت همه امکانات را فراهم کرده بود که انتخابات گذشته کاملا الکترونیکی برگزار شود اما هماهنگی بین شورای نگهبان و وزارت کشور انجام نشد.
روحانی اظهار کرد: اصلا مردم آنلاین نتایج انتخابات را ببینند البته شاید بگویند این برای کسی که رای آورده تبلیغ میشود اما غیر از آن میتوان مردم آنلاین ببیندد و تفکراتی مثل تقلب و دخالت از بین میرود و مردم می بینند دستی در انتخابات دخالت ندارد.
وی با اشاره به نقش فضای مجازی در شفافیت و مبارزه با فساد تاکید کرد: چگونه امکان پذیر است با شیوههای سنتی با فساد مبارزه کنیم. ما برای همکاری با کشورهای دیگر چارهای جز توسعه این فضا نداریم. الان همه هواپیماها و کشتی ها با اطلاعات فضا پایه کار میکنند. زیرساختها در دولت یازدهم آماده شد و شرایط برای استفاده مهیا شد و ما دیدیم که ضریب نفوذ اینترنت در این سالها چهار برابر شده است.
روحانی تصریح کرد: بعضی از کشورها ۱۴ درصد GDP اقتصادشان از اقتصاد دیجیتال است ما به ۶.۵ درصد رسیدیم که رقم خوبی است. اساساً فضای مجازی شرایط کشور را متحول کرده و سبک زندگی و رابطه ها با یکدیگر را تغییر داده است.
اقتصاد دیجیتال جایگزین اقتصاد نفتی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در ابتدای این مراسم ضمن ارائه گزارش معرفی طرحهای قابل افتتاح به رئیسجمهور، به تشریح مفهوم اقتصاد دیجیتال پرداخت تا به پاسخ این پرسش برسد که چرا اقتصاد دیجیتال میتواند جایگزین اقتصاد نفتی شود.
مهندس محمدجواد آذری جهرمی در ادامه به مقایسه سهم اقتصاد دیجیتال از کل اقتصاد جهان پرداخت و با ارائه نمونههای آماری از کشورهای آمریکا، چین به استناد گزارش «اقتصاد دیجیتال- آنکتاد 2019» گفت: سهم ایران در هسته اصلی اقتصاد دیجیتال 4 و در کل اقتصاد دیجیتال 6.5 است. بهطور متوسط در معیار جهانی سهم اقتصاد دیجیتال نسبت بهکل اقتصاد 15.5 درصد است و این نشان میدهد ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال ظرفیت رشد بسیار بزرگی دارد و این حوزهای است که باید مورد توجه قرار گیرد و خدمات دیجیتال یکی از مهمترین حوزههایی است که میتواند رشد قابل توجه ای داشته باشد که در کنار این رشد اشتغال فراوانی هم ایجاد میشود.
وی در ادامه با اشاره به رشد اقتصادی در حوزه فناوری اطلاعات گفت: هسته اقتصاد دیجیتال کشور از 2.23 در سال 92 به 4 درصد در سال 98 رسیده است یعنی بخش سختافزار، نرمافزار و ارتباطات مجموعاً 4 درصد رشد داشته است. در سال 98 هم سهم اقتصاد دیجیتال در GDP به 6.5 درصد رسیده است. این در حالی است که این عدد در سال 92، 3.68 درصد بوده است.
وزیر ارتباطات در ادامه با برشمردن عوامل مؤثر در موفقیتهایی که موجب شد درخت اقتصاد دیجیتال در کشور به بار بنشیند گفت: عوامل مؤثر در رشد اقتصاد دیجیتال توسعه ظرفیت هسته شبکه ملی اطلاعات از 680 گیگابیت بر ثانیه در سال 1392 به 18 هزار گیگابیت بر ثانیه در سال 1398 رسید و افزایش ظرفیت ارتباطات بینالملل از 130 گیگابیت بر ثانیه در سال 1392 به 4500 گیگابیت بر ثانیه در سال 98 بود.
وی افزود: همچنین در این سالها متوسط سرعت دسترسی مشترکین سیار به شبکه ملی اطلاعات از 218/0 مگابیت بر ثانیه در سال 92 به 10 مگابیت بر ثانیه و متوسط سرعت دسترسی مشترکین ثابت به شبکه ملی اطلاعات از 256/0 مگابیت بر ثانیه در سال 92 به 2/6 مگابیت بر ثانیه در سال 98 رسید.
آذری جهرمی تأکید کرد: از سوی دیگر پوشش دسترسی پرسرعت مشترکین روستایی به شبکه ملی اطلاعات از صفر درصد در سال 1392 به 89 درصد در سال 1398 رسید. ظرفیت مراکز داده شبکه ملی اطلاعات نیز از 210 رک فعال در سال 92 به 1830 رک فعال در سال 1389، نسبت پیک مصرفی ترافیک داخلی به پیک مصرفی ترافیک بینالملل در سبد مصرفی کاربران از 10 درصد در سال 92 به 55 درصد در سال 1398 و تعداد اپلیکیشینهای ایرانی فعال از 483 در سال 92 به 345 هزار ایپلیکیشین در سال 98 رسید.
وزیر ارتباطات ادامه داد: همه این عوامل باعث شد تا اقتصاد دیجیتال در کشور روند رو به رشدی داشته باشد بهطوری که در سال 97 به دلیل وجود چالشهای اقتصادی ازجمله تحریمهای ظالمانه،نرخ رشد بهرهوری کل اقتصاد منهای 6.12 درصد بود اما نکته جالب توجه این است که بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با رشد 13.5 درصد در همین سال مواجه شد و نرخ رشد ارزشافزوده بخش آی سی تی ۳۱/۳درصد شد یعنی بیش از اهداف برنامه ششم توسعه رشد این حوزه تحقق پیدا کرد. این در حالی است که نرخ رشد ارزشافزوده کل اقتصاد منفی 3.7 درصد بود.
وی با تأکید بر اینکه همه این عوامل نشان داد که اقتصاد دیجیتال بهترین جایگزین برای اقتصاد نفتی و برونرفت از مشکلات کنونی است گفت: همه این پیشرفتها در بستر شبکه ملی اطلاعات پیگیری و اجرا شده و میشود. در کشوری که از ظرفیت نیروی جوان خلاق برخوردار است که 17 درصد آنها وابسته و یا غیر وابسته فارغالتحصیل در حوزه فناوری اطلاعات هستند، هسته اقتصاد دیجیتال رشد کرده است، تحتفشارهای بینالمللی هستیم، چارهای جز بهرهوری نداریم و یکی از ابزارهای مهم بهرهوری فناوری اطلاعات است. بنابراین میتوانیم اقتصاد دیجیتال را راهحلی برای جایگزینی اقتصاد نفتی بدانیم.
آذری جهرمی در ادامه و پس از تشریح مدل مفهومی مصوب شبکه ملی اطلاعات، و وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیگیری شبکه ملی اطلاعات و همچنین اقدامات وزارت ارتباطات در رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال به تشریح پروژههای قابلافتتاح پرداخت گفت: امروز چهار افتتاح عمده برای پیشران اقتصاد دیجیتال داریم. مرکز داده اقماری شبکه ملی اطلاعات با ایجاد 407 رک ظرفیت جدید و افزایش 25 درصدی ذخیرهسازی مرز داده شبکه ملی با سرمایهگذاری 11 هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی افتتاح میشود.
وی افزود: با راهاندازی این پروژه یکی از مهمترین ارکان زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات محقق شد و گام بلند دیگری در راستای دستیابی به هدف توسعه محتوا و خدمات داخلی و کسب ۷۰ درصدی آن از سبد مصرفی کاربران برداشته خواهد شد.
وزیر ارتباطات ادامه داد: همچنین در راستای توسعه زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات با سرمایهگذاری 8 هزار و 500 میلیارد ریالی بخش خصوصی پروژه زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات افتتاح میشود که یکی از مهمترین ارکان تأمین زیرساختهای اطلاعاتی کشور و مورد تأکید در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات است.
وی تأکید کرد: زیرساخت ابری، توانایی ارائه خدمات متنوع ابری به تولیدکنندگان محتوای داخلی را دارد و امکان خودکفایی در خدمات ابری و افزایش تابآوری تولیدکنندگان محتوای داخلی در برابر تحریمهای ظالمانه را فراهم میکند.
آذری جهرمی در ادامه با اشاره به پروژه بعدی گفت: پروژه بعدی طرح بزرگ «هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی» با کارفرمایی شرکتهای اینترنتی و شرکتهای ارائهکننده خدمات VOD و با سرمایه 800 میلیارد ریالی بخش خصوصی است. بهمنظور ارتقاء سهم محتوای داخلی در سبد مصرفی کاربران و افزایش ضریب نفوذ خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات، این طرح با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران، مرکز ملی فضای مجازی، ارائهکنندگان خدمات ویدئوی خانگی و ارائهکنندگان خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات تهیهشده تا با ایجاد همافزایی و با تأمین سامانههای موردنیاز، هموطنان بتوانند ضمن برخورداری از اشتراک دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات به خدمات تلویزیون اینترنتی نیز برخوردار شوند.
وی تأکید کرد: هدفگذاری تعیینشده در این پروژه رسیدن به 5 میلیون مشترک فعال تلویزیون اینترنتی تا پایان سال 99 و ارتقای سهم محتوای داخلی بر بستر شبکه ملی اطلاعات است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: برای اینکه این طرحها اثرگذار شود و در راستای حمایت از فعالین حوزه فناوری اطلاعات امروز به 5 هزار شرکت عضو نوآفرین بسته حمایتی به ارزش 50 میلیون تومان تقدیم میشود.
آذری جهرمی در پاسخ به سؤال رئیسجمهوری درباره رقم سرمایهگذاری کل پروژهها گفت: ارزش مالی این پروژه 2280 میلیارد ریال است که عمده این سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی انجامگرفته است.
افتتاح 10 پروژه بزرگ دیگر تا پایان سال
وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه تا پایان سال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راستای تکمیل شبکه ملی اطلاعات و توسعه اقتصاد دیجیتال 10 پروژه بزرگ دیگر در دست افتتاح دارد که در مناسبتهای مختلف از آنها رونمایی میشود از حمایت مقام معظم رهبری و رئیسجمهور و همچنین فعالان بخش، خانواده حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکر کرد.
بر اساس این گزارش در این آیین، افتتاح مرکز داده بزرگ (۴۰۰رکی) شرکت ایرانسل با حضور «بیژن عباسی آرند» مدیرعامل این شرکت در مرکز شادآباد، افتتاح خدمات ابری آسیاتک با حضور محمدعلی یوسفزاده مدیرعامل این شرکت در برج میلاد، رونمایی از طرح حمایتی استارت آپهای آسیبدیده از کرونا و طرح «هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی» با حضور امیر ناظمی معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات برگزار شد.