در حال حاضر 67 درصد از خدمات گوگل در دسترس ایرانیها قرار دارد/ حمایت دولت، رفع موانع و محدودیتهای توسعه خدمات بومی ضروری است
دکتر خوانساری رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در گفتگو با خبرنگار مر کز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت:67 درصد از خدمات گوگل در دسترس ایرانیها قرار دارد
وی اظهار کرد: گوگل جمعاً 198 خدمت برای مخاطبین عمومی، توسعه دهندگان و کسب و کارها در زمینههای مختلف ارائه می دهد که از این میان تنها 153 خدمت در دسترس کاربران ایرانی است 31 خدمت از سوی گوگل برای کشور ایران مسدود و 14 خدمت نیز از سمت ایران فیلتر شده است.
خوانساری ادامه داد: موارد فیلتر شده از سمت ایران اغلب مربوط به شبکههای اجتماعی و خدمت یوتیوب بوده و خدمات تحریم شده از سمت گوگل نیز اغلب مربوط به خدمات مالی و بانکی و نیز خدمات مورد نیاز توسعه دهندگان نرم افزار است.
وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت و پر کاربرد بودن برخی خدمات ارائه شده از سمت گوگل، در چند سال اخیر تلاش بر ایجاد نمونههای بومی آنها صورت گرفته است که می توان به مواردی نظیر پارسی جو (جویشگر)، برگمان (مترجم ماشینی)، آپارات (بستر ارائه خدمات چند رسانه ای)، فیس نما و کلوپ و میهن (شبکههای اجتماعی) و چاپار (رایانامه) اشاره کرد .
به گفته دکتر خوانساری، با توجه به اطلاعات ارائه شده در وبگاه الکسا، سهم ایران از ترافیک کلی گوگل 3.1 درصد گزارش شده است. از سوی دیگر 62.15% از سهم ترافیک گوگل مربوط به خدمت موتور جستجو است. با توجه به اینکه در حال حاضر روزانه 9 میلیارد پرس و جو به گوگل ارسال می شود.
از این میزان می توان نتیجه گرفت که تقریباً روزانه حدود 280 میلیون پرس و جو از کشور ایران به گوگل ارسال می شود و در مقابل آن تعداد پرس و جوهای ارائه شده به جویشگرهای بومی حدود 200 هزار است.
رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: همچنین برای سرویس ایمیل گوگل، تعداد کل کاربران فعال آن حدود یک میلیارد بوده که حدود 30 میلیون از آنها ایرانی هستند. این در حالی است که سرویسهای رایانامه داخلی حدود 1 میلیون کاربر فعال دارند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بخش عمده ای از نیاز روزمره مردم از طریق این نوع خدمات تامین می شود و از سوی دیگر با توجه به احتمال تحریمها در سطح گسترده تر و نیز تهدیدهای ناشی از خروج اطلاعات از کشور، پرداختن به موضوع توسعه خدمات بومی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و حمایت دولت در رفع موانع و محدودیتهای توسعه خدمت بومی ضروری است.
وضعیت دسترسی به خدمات گوگل
وضعیت خدمات تعداد درصد
در دسترس 153 67%
تحریم شده 31 13%
فیلتر شده 14 6%
منقضی شده 32 14%