دریافت 36 پیشنهاد همکاری در طرح جویشگر بومی/رونمایی از وبگاه جویشگر بومی

شماره :
43486
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1402/06/28 ساعت 16:42
دسته بندی

دریافت 36 پیشنهاد همکاری در طرح جویشگر بومی/رونمایی از وبگاه جویشگر بومی

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، این نشست به ‌منظور ارائه نتایج برنامه‌ریزی طرح در مرحله نخست، ارائه نتیجه فراخوان طرح و بررسی موضوع مشاوره خارجی طرح تشكیل شد.

بنا بر این گزارش، در نشست مذكور، روش‌‌های استخراج پروژه‌ها و اسناد بالادستی طرح جویشگر بومی در چهار محور امنیت، فناوری، اقتصادی و فرهنگی موردبحث و تبادل‌نظر اعضا قرار گرفت.

همچنین نتایج حاصل از نظر‌سنجی پیرامون اهداف راهبردی طرح جویشگر بومی ارائه شد كه خبرگان شرکت‌کننده در این نظرسنجی با درصد بالای آرا با توسعه زیرساخت‌‌های تولید و ارائه خدمات جویش، تحقق امنیت جویشگر و صیانت حریم خصوصی به‌منظور حفظ منافع ملی در رایافضا، توسعه خدمات متنوع مطابق با نیاز مشتریان، توسعه دانش و فناوری جویشگر بومی، توسعه محتوای بومی، دست‌یابی به فضای رقابتی مناسب، تحقق درآمدزایی مناسب از طریق کسب سهم بازار مناسب در منطقه و اشاعه فرهنگ ارزش‌مدار در رایافضا به‌عنوان اهداف طرح و نیز شاخص‌‌های اندازه‌گیری اهداف کمی طرح موافقت كردند.

این گزارش حاكی است، بررسی اولویت‌بندی راهبرد‌های خرد طرح جویشگر بومی جهت ایجاد مزیت بومی برای کاربران از دید خبرگان از دیگر محور‌های این نشست بود که ارائه سرویس متناسب با فرهنگ و خط و زبان فارسی، ارائه سرویس‌‌های مبتنی بر تلفن همراه، ارائه سرویس‌‌های مبتنی برمکان، دسترسی به سایر پایگاه‌‌های دولتی و غیردولتی که امکان دست‌یابی آن از طریق سایر موتور‌های جستجو دشوار است و ایجاددسترسی به اطلاعات دینی به‌عنوان پنج اولویت برتر از نگاه خبرگان مطرح گردید.

این گزارش می افزاید، تأمین هزینه‌‌های راه‌اندازی اولیه، فراهم کردن زیرساخت‌‌های موردنیاز، تأمین حمایت‌‌های قانونی، تأمین هزینه تحقیقات و پژوهش و تأمین هزینه‌‌های پشتیبانی و نگهداری از سرویس از طریق خرید‌های تضمینی یا خرید دولتی پنج اولویت برتر راهبرد‌های خرد برای حمایت مناسب از توسعه و ارائه سرویس از دیگر عناوین مطرح شده توسط خبرگان بود.

اولویت‌بندی 31 پروژه طرح برای اجرا در سال نخست نیز در این نشست بررسی شد که بر اساس میانگین امتیاز در نظرسنجی خبرگان، تبیین ابعاد و قلمرو طرح جویشگر بومی (تدوین منشور پروژه) به‌عنوان اولویت نخست معرفی گردید.

سایر پروژه‌‌های اولویت‌دار بر اساس این نظرسنجی به‌ترتیب اولویت شامل توسعه موتور جستجوی متنی، تدوین برنامه مدیریت طرح جویشگر بومی، توسعه ابزارها و دادگان زبان فارسی، تدوین راهبرد‌های توسعه طرح و هم‌راستایی برنامه‌ها و پروژه‌ها، ایجاد گراف دانش برای زبان فارسی،مدیریت اجرا و نظارت بر طرح، جمع‌آوری، تولید و به‌روزرسانی داده بومی پرکاربرد، مدیریت ارتباطات و منافع ذی‌نفعان طرح، تدوین الزام‌‌های امنیتی جویشگر بومی و مدل حفظ حریم…، توسعه موتور جستجوی تصویری، شناسایی فعالیت‌‌های انجام‌شده و موجود مرتبط با طرح، شناسایی ذی‌نفعان توسعه جویشگر بومی، ترجمه منابع اطلاعات غنی غیرفارسی، تولید و توسعه محتوای بومی، مطالعه و تدوین راهکار‌های عملی برای حمایت از خدمات …، شناسایی و اولویت‌بندی نیازمندی‌‌های کاربران، توسعه بستر تبلیغات هوشمند، توسعه خدمات مبتنی بر اخبار، توسعه موتور جستجوی ویدئو، توسعه سکو‌های آزمون و ارزیابی خدمات، توسعه موتور جستجوی صوت، تدوین چارچوب ارائه محتوا و خدمات فرهنگی، بهبود قابلیت تشخیص صفحه‌‌های هرز فارسی، پژوهش و توسعه جویشگر، توسعه سامانه مانیتورینگ و رتبه‌بندی ترافیک اینترنتی ایران،تدوین برنامه و دستورالعمل حمایت از تحقیقات و پژوهش، توسعه سکوی اعتماد، توسعه موتور جستجوی نقشه، سامانه بازنویسی لغوی پرس‌وجو‌های زبان‌ها و گویش‌ها وتوسعه زیرساخت‌ها و ابزار‌های تحلیل کاربران عنوان‌شد.

لیست پروژه‌‌های مهم وضروری، وضعیت کار و بودجه سال جاری این پروژه‌ها نیز در این نشست موردبحث و بررسی قرار گرفت.

در این نشست اعلام شد که به دنبال اعلام فراخوان طرح جویشگر بومی، 36 پیشنهاد همکاری از سوی 29 پیشنهاددهنده دریافت شده است كه بیش از 50 درصد پیشنهاددهندگان شرکت‌‌های خصوصی و باقی‌مانده دانشگاهی یا شخصی هستند.

«خسرو سلجوقی» رییس شورای راهبری جویشگر بومی و عضو هیئت عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران، در این نشست بر لزوم واگذاری هسته اصلی کار به دست بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: در غیر این صورت، اقبالی در طرح حاصل نخواهد شد.

وی توصیه کرد: در اسرع وقت شرکت‌‌های خصوصی جلودار طرح باشند تا سایر بخش‌ها را جذب کنند.

«مجید توکل» مدیركل دفتر بررسی‌‌های اقتصادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز نتیجه فعالیت‌‌های انجام‌شده درباره دو پروژه یوز و پارسی‌جو را تاکنون مثبت خواند و گفت: در زمان حاضر، دو سکوی اولیه کنار سکو‌های دیگر در بخش خصوصی برای جویشگر در کشور به وجود آمده است.

«امین شکری‌پور» عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز با اشاره به شبکه ملی اطلاعات و موضوع مراکز داده، تأکید کرد: در طرح جویشگر بومی باید مشخص باشد که پس از سه سال چه دستاوردی حاصل خواهد شد تا به سرنوشت سایر طرح‌‌های ناموفق دچار نشویم.

همچنین «علیرضا یاری» دبیر شورای راهبری جویشگر بومی درباره نتیجه برنامه‌ریزی طرح جویشگر بومی که در کارگروه فنی بررسی و اولویت‌بندی شده است و نیز اهداف کمی وکیفی و راهبردها، توضیحاتی ارائه كرد.

گفتنی است در این نشست، از نسخه آزمایشی وبگاه طرح جویشگر بومی به نشانی اینترنتی didras.ir رونمایی شد.

X