حل مشکلات با رویکرد یکپارچه سازی سیستم ها و فرماندهی و کنترل

شماره :
41248
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1402/06/28 ساعت 16:36
دسته بندی

حل مشکلات با رویکرد یکپارچه سازی سیستم ها و فرماندهی و کنترل

/به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر ولوی قائم مقام انجمن فرماندهی و کنترل ایران در افتتاحیه سیزدهمین کنفرانس ملی فرماندهی و کنترل با گرامیداشت یاد و خاطر امام راحل و تبریک دهه مبارک فجر گفت: امام کبیر با نظریه تولید قدرت در مواجه با میدان خطر، امنیت را برای کشور به ارمغان آورد.

وی افزود: مهمترین دغدغه ای که در انجمن فرماندهی و کنترل ایران داشتیم، قرار گرفتن فضای فرماندهی و کنترل در سطح ملی بود، چرا که وقتی از فرماندهی و کنترل صحبت به میان می آمد حوزه دفاعی و امنیتی مطرح می شد حال اینکه فرماندهی و کنترل شامل همه حوزه ها اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و مدیریت بحران می شود و فرماندهی و کنترل باید در تمام این زمینه ها مورد توجه قرار گیرد.

وی به جنگ سنتی و جنگ مدرن اشاره کرد و گفت: جنگ دیروز با جنگ امروز بسیار متفاوت است، در جنگ امروز تصمیم گیری در سطح امنیت دفاعی و ملی به شدت تحت تاثیر محیط اجتماعی و اقتصادی است. امروز با یک مفهوم شتاب در پدیده مواجه هستیم، حال اینکه محیط اجتماعی و درگیر شدن با فعل و انفعالات مستلزم یک مدیریت بحران است. وی گفت: در جنگ سنتی با یک مفهوم ناپیوستگی در زمان و مکان مواجه بودیم، درگیری اتفاق می افتاد، بعد یک دوره سکوت و دوباره درگیری صورت می گرفت، اما امروز با مفهوم شتاب در پدیده مواجه هستیم.

وی گفت: در محیط جنگ امروز با تغییر در ماهیت و نوعی در هم آمیختگی در ابعاد سیاسی و اجتماعی مواجه هستیم که در سطوح راهبردی و عملیاتی و تاکتیک، سرشار از تکنولوژی است.

دکتر ولوی تصریح کرد: در جنگ های نوین که منطبق با همه ابعاد و قدرت ملی از سیاست، فرهنگ ، فضای اجتماعی، ادراکات و ... است، میدان گسترده ای وجود دارد که نیازمند تصمیم در لحظه است، مثل زلزله و یا اتفاقات دیگر که فرماندهی باید به آن ورود کند و با اقدامات تاکتیکی و راهبردی مدیریت عمل را در دست بگیرد.

وی با مروری بر روندهای جنگ های نوین و تطبیق آن با علم، فلسفه و هنر فرماندهی و کنترل درمدیریت امور حساس و بحرانی گفت: عملیات جنگ دیروز متوالی و پریودیک و از تونل تاکتیک به عملیات و از آنجا به سطح راهبردی و سپس به سطح سیاسی و آنگاه اقتصاد و امور اجتماعی ورود پیدا می کرد و معمولا بعد از یک دوره عملیاتی، فرماندهان نظامی و سیاسی یک دوره آرامش برای تحلیل و ارزیابی نتایج و براورد از دشمن داشتند و می توانستند تصمیم جدید بگیرند. مردم هم عمدتا از صحنه فیزیکی جنگ به دور بودند. در نتیجه فرصت برای کنترل بی تعادلی اجتماعی وجود داشت، حال اینکه جنگ امروز پیوسته، غیر پریودیک و با رویکرد عملیات متوالی به سمت عملیات موازی سرعت محور متمایل است.

وی با بیان اینکه بازتاب یک عملیات تاکتیکی می تواند راهبردی باشد (مثل حادثه 11 سپتامبر ) و تاثیر جهانی داشته باشد، افزود: این حادثه بر همه امور صنعتی، بورس، امور سیاسی جنگ و امنیت جهانی تاثیر گذاشت. وی افزود: جنگ های امروز این گونه هستند، در هدف از استراتژی شروع می شوند و در مقیاس تاکتیکی اند.

وی تصریح کرد: در جنگ های نوین و امروزی مفاهیم عوض شده و هدایت جنگ مفهوم جدیدی پیدا کرده است. در این گونه جنگ ها علاوه بر درگیر شدن سطوح تاکتیکی و راهبردی و حتی تکنیکی، عملیات با اطلاعات، لینک و ادغام شده اند.

وی افزود: حوزه فرماندهی و کنترل، فرابخشی و فرا سازمانی است و می تواند حلال بسیاری از مشکلات باشد. جای بسی خوشحالی است که در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مباحث و موضوعات کاربردی فرماندهی و کنترل، به خوبی کار شده است.

وی گفت : توجه به عنصر سرعت در رخدادهای پر شتاب، لزوم اصلاح و بهبود ساختارهاي فرماندهي و كنترل را اجتناب‌ناپذير ميکند. اين تحولات در بسياري از ساختارها و سيستم‌ها نظير تكنولوژي و سازمان، رويه ها و روال‌هاي فرماندهي و مكانيزم‌هاي تصميم‌گيري و گردش عنصر فرمان، ضروري بنظر مي‌رسد.

وی اضافه کرد: درگير كردن پيكره نيروهاي عمل گر در مدیریت بحران در همه ابعاد و سطوح از جمله طراحي، راه اندازي، بكارگيري، ارزيابي و اصلاح سامانه هاي فرماندهي و كنترل لازمه حركت موفق در اين حوزه است. ضمن اينكه راهبرد مشاركت نيروهاي عملياتي در كليه مراحل توسعه سامانه‌هاي C4I، علاوه بر تسهيل، تسريع و حركت بر مبناي نياز، موجب بومي شدن سامانه در درون فرایندها شده و ساير المانهاي تأثيرگذار از جمله فرهنگ سازماني، دانش فرماندهي و ... را نيز بهبود مي‌بخشد.

قائم مقام انجمن فرماندهی و کنترل ایران خاطرنشان کرد: فرماندهی و کنترل، علم و هنر است تا با آن بتوان صحنه های عملیات را کنترل کرد. وی تصریح کرد: خیلی از مسائل کشور با رویکرد یکپارچه سازی سیستم ها و فرماندهی و کنترل حل می شود.

دکتر ولوی تبادل نظر و کسب اطلاعات و تجربيات و توسعه علمي و فناورانه در حوزه فرماندهي وکنترل و حوزه های مرتبط با آن، شناسایی، تجزيه وتحليل نارسائيها ، و کارکرد اکتشافی و مستشاری در حل مساله، تشکيل هسته ها و شبكه هاي علمي و گروه هاي مشاوره و ايجاد بسترهاي و سازو کار هاي موثر اطلاع رساني را از كاركردهاي انجمن و كنفرانس های فرماندهي و كنترل ايران دانست.

وی تصریح کرد: آزادی عمل در تحقيق ،ترويج ، فرهنگ سازي و گفتمان سازی ،توسعه منابع انساني و ارتقاء مهارت ،كمك به تعاملات ملي و بين المللي،هم افزائي و تعامل تنظیم گری و استانداردسازی مقررات و روال های حاکم بر فرایند ها (عملیات – سیستم - فناوری ) را می توان از دیگر كاركردهاي انجمن و كنفرانس های فرماندهي و كنترل ايران عنوان کرد.

گفتنی است سیزدهمین کنفرانس علمی فرماندهی و کنترل ایران امروز 18 بهمن ماه به مدت دو روز آغاز به کار کرده است.

X