تدوین نقشه راه کلان دادهها و برنامه عملیاتی آن در پژوهشگاه
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، پروژه "تدوین نقشه راه كلان دادهها" در راستای اجرای سند راهبردی برنامه ششم توسعه كشور و در جهت تحقق هدف كمی "رصد، پژوهش و ارتقای دانش داخلی" در حوزه كلان دادهها از طرف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به پژوهشگاه ابلاغ شده که هدف آن شناسایی ابعاد مختلف فناوری كلان دادهها و تدوین نقشه راه و اقدامات اجرایی لازم در مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میباشد تا بتوان بستری مناسب جهت ایجاد و توسعه اكوسیستم فناوری كلان دادهها و بهره گیری از ارزشهای پنهان در كلان دادهها در كشور فراهم نمود.
بنا بر این گزارش، این پروژه از چهار فاز اصلی تشکیل شده که فازهای اول و دوم آن به پایان رسیده و فعالیتهای آنها عبارت بودند از تدوین منشور پروژه مطابق استاندارد پژوهشگاه، به تصویب رساندن منشور پروژه توسط نماینده وزارت و شورای پژوهشی، تعیین مفاهیم اساسی کلان دادهها، گونه شناسی کلان دادهها از منظرهای فناوری، کسب و کار، امنیت، سرویسها، کاربردها، استانداردها و قوانین و مقررات، تعیین معماری مرجع و زنجیره ارزش کلان دادهها. هم اکنون پروژه در فاز سوم خود میباشد که به تحلیل محیط و تعیین زیست بوم کسب و کار کلان دادهها و ذینفعان آن در ایران اختصاص دارد.
گفتنی است کلان دادهها (Big Data) به حجم زیادی از دادهها اطلاق میشود كه پردازش آنها بوسیله پایگاه دادههای سنتی و ابزارهای پردازش و تحلیل سنتی قابل انجام نیست. از یك جهت ارزش بالقوه نهفته در کلان دادهها آنقدر بالا است كه در دهه آتی میتوان آنرا به مثابه یك چاه جدید نفتی كشف نشده دانست؛ لذا، امروزه دادهها به عنوان یک دارائی ملی شناخته می شوند. همچنین تحلیل و استفاده از دادهها به عنوان یک عامل کلیدی برای رقابت و رشد برای کلیه شرکتها تبدیل شده و می تواند موجب مزیت رقابتی در اشتغال زائی، رونق کسب و کار، نوآوری و اثرات مثبت اجتماعی باشد.