برگزاری کارگاه چالشهای راه اندازی اپراتور ماهواره ای در ایران
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، کارگاه آموزشی "بررسی راهبردهای توسعه فناوری ارتباطات ماهوارهای و چالشهای راهاندازی اپراتور ماهوارهای در ایران" در سالن فردوسی پژوهشگاه برگزار شد.
بنا بر این گزارش، در این کارگاه جایگاه ارتباطات ماهوارهای در ایران و جهان، و روند توسعه فناوریهای ارتباطی این حوزه مورد بررسی قرارگرفت.با توجه به این که اپراتورهای ماهوارهای به عنوان بخش سرمایهگذار در حوزه ارتباطات ماهوارهای و همچنین در جایگاه سفارش دهنده پروژههای ساخت و پرتاب ماهواره، نقش تعیینکنندهای در جهتگیری فناوری و بازار هدف ایفا مینمایند، در این کارگاه الزامات فنی، تجاری و رگولاتوری اپراتورهای ماهوارهای بیان شد و چالشهای راهاندازی اپراتور ماهوارهای در ایران از این سهم نظر مورد بررسی قرار گرفت. اپراتور ماهوارهای شرکتی فنی- تجاری است که به صورت خصوصی اداره میشود و با داشتن طرح تجاری مشخص منجر به استفاده بهینه از منابع (نظیر طیففرکانسی و نقاط مداری) خواهد شد و در این زمینه به نوعی نمایندگی یک یا چند کشور را بر عهده دارد.
شایان ذکر است که مطالب ارایه شده در این کارگاه بخشی از خروجیهای پروژه تحقیقاتی "امکانسنجی و تعیین چارچوبهای راهبردی برای راهاندازی اپراتورماهوارهای در ایران از نظر فنی، اقتصادی و قانونی"است که توسط گروه ارتباطات ماهوارهای پژوهشکده فناوری ارتباطات با موفقیت به انجام رسید. کارفرمای این پروژه معاونت بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی میباشد.
در پروژه مذکور مطالعه تطبیقی گستردهای بر روی تعداد قابل توجهی از اپراتورهای ماهوارهای از منظر فنی و تجاری انجام گرفت، و رفتار سازمانهای بینالمللی و کشورهای صاحب امتیاز استفاده از نقطه مداری در برابر اپراتورهای ماهوارهای از نظر رگولاتوری و سیاستگذاری بررسی شد. در ادامه با توجه به مطالعات بازار ارتباطات ماهوارهای و پیشبینی پهنای باند مورد نیاز کشور، طرح تجاری اولیه یک اپراتور ماهوارهای برای اولین بار در ایران تدوین شد.علاوه بر این مبتنی بر پرسشنامههای جامعی در سه محور مطالعات فنی، اقتصادی و حقوقی و بابرگزاری جلسات متعدد هماندیشی با خبرگان و صاحبنظران، راهبردهای توسعه و راهاندازی اپراتور ماهوارهای در ایران شامل چشم انداز، اهداف کلان، اهداف خرد، سیاستگذاری پشتیبان و راهبردها و اقدامها تدوین شد. لازم به ذکر است که در این پروژه پیشنویس اصولحاکم بر پروانه اپراتور ماهوارهای نیز تهیه شده است.
گفتنی است براساس مطالعات انجام گرفته انتظار میرود که ایجاد اپراتور ماهوارهای در کشور منجر به توسعه و انسجام فعالیتهای بخش خصوصی در تصاحب و به کارگیری ماهوارهها،گسترش و تجاریسازی موقعیتهای مدار- فرکانس متعلق به جمهوری اسلامی ایران، رشدو توسعه صنعت مخابرات ماهوارهای بومی و حذف تدریجی وابستگی کشور شود.