بررسی تخصصی اهمیت داده و چالش های دسترسی به داده در ایران
روز سوم از هفته پژوهش، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات میزبان نشست علمی تخصصی لایه داده از سلسله نشستهای دستیابی به عمق هوش مصنوعی بود. این نشست توسط مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی برگزار شد و به بررسی موضوعات مهمی مانند اهمیت داده و چالشهای دسترسی به داده در ایران، دادههای باز و حکمرانی داده پرداخت.
در این نشست، دکتر محمد هادی بکایی، رییس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی، به عنوان سخنران اول به اهمیت داده در دنیای امروز و نقش آن در زیستبوم هوش مصنوعی پرداخت. وی تاکید کرد که داده به عنوان یک دارایی استراتژیک، محوریت تصمیمگیریها و خوراک اصلی مدلهای هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق است. همچنین، دکتر بکایی به اهمیت داده در ایجاد مزیت رقابتی، رشد اقتصادی و تاثیر آن بر کیفیت و کمیت هوش مصنوعی اشاره کرد. دکتر بکایی همچنین به توسعه زیرساختهای دادهمحور و استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند ذخیرهسازی ابری و مدیریت دادههای توزیعشده اشاره کرد. وی بر اهمیت تدوین قوانین و مقررات مدیریت داده، ایجاد چارچوبهای حقوقی برای ارزشگذاری و تجارت داده، و آموزش متخصصان داده در زمینه مدیریت و تحلیل داده تاکید کرد. استفاده از ابزارهای خودکار برای پاکسازی و بهبود کیفیت دادهها و افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت داده و نحوه استفاده از آن نیز از دیگر نکات مطرح شده توسط دکتر بکایی بود.
دکتر محمدرضا رسولی، مدیر پروژه تدوین سند حکمرانی داده کشور، به عنوان سخنران دوم به مفهوم حکمرانی داده پرداخت. وی بیان کرد که استفاده از دادهها جهت رفع چالشهای بنیادی کشور ضروری است و باید به سمت آن حرکت کنیم. دکتر رسولی به چالشها و مسائل موجود در حوزه داده، از جمله عدم شفافیت محدوده و اختیار حاکمیت در حوزه داده و ورود غیر نظاممند اشاره کرد. وی همچنین تعریف حکمرانی داده در فضای مجازی را به عنوان نحوه ایجاد ارزشها، هنجارها و استانداردهای رسمی و غیر رسمی برای رفتار دولت و بازیگران غیر دولتی بخش خصوصی و نهادهای مدنی بیان کرد. ایجاد زیستبوم داده یکپارچه، هماهنگ و کارآمد به منظور حکمرانی اقتدارآفرینی، مدیریت و بهرهبرداری شفاف و امن از دادهها جهت ایجاد ارزش در راستای منافع ملی از دیگر نکات مطرح شده توسط دکتر رسولی بود. وی همچنین به بررسی سند حکمرانی داده کشور پرداخت.
سخنران دیگر، دکتر مسعود مظلوم، محقق هوش مصنوعی دانشگاه آمستردام و مؤسس مرکز نوآوری علم داده و هوش مصنوعی، به نگاه دادهمحور در تحول دیجیتال پرداخت. وی بیان کرد که تحول دیجیتال یک تغییر اساسی و بنیادین برای خلق ارزش است که در مرکز آن دیتا قرار دارد. دکتر مظلوم سه نماد بارز در بحث تحول دیجیتال دادهمحور را دیتای مرتبط، تکنولوژیهای دادهمحور و ارزش معرفی کرد. وی تاکید کرد که برای رفع چالشها و سوالات به سراغ تحول دیجیتال دادهمحور میرویم و چالشهای ارزشمند در راستای توسعه و محور هر تجارت و صنعت با این دادهها مرتفع میشوند. وی همچنین به اهمیت همکاری بینالمللی و تبادل دانش در حوزه داده و هوش مصنوعی اشاره کرد و بر نقش کلیدی دادهها در پیشبرد نوآوری و توسعه پایدار تاکید کرد.
در پایان این نشست که با حضور جمعی از متخصصان و پژوهشگران حوزه هوش مصنوعی و داده برگزار شد سخنرانان طی یک پنل تخصصی به تبادل نظر و ارائه راهکارهای نوین در این حوزه و گفتگو با حاضرین در این نشست پرداختند.