بررسی اقدامات ۵ کارگروه تخصصی حوزه اینترنت اشیا کشور در چهارمین نشست تخصصی
امروز در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، چهارمین نشست تخصصی نسل پنجم، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا با حضور کارشناسان و متخصصان صنعت و با بررسی اقدامات پنج کارگروه تخصصی برگزار شد. در این نشست، جدیدترین پیشرفتها و چالشهای مرتبط با ادغام فناوریهای نسل پنجم و اینترنت اشیا در کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ نشست تخصصی اینترنت اشیا و نسل پنجم ارتباطات امروز صبح در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد. این نشست با هدف بررسی و مرور اقدامات پنج کارگروه تعیین شده در این حوزه با انجام رسید.
در بخش اول این نشست، دکتر عظیم فرد به نمایندگی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و مسئول کارگروه توسعه شبکه های ارتباطی اختصاصی و مدیریت طیف اینترنت اشیا به ارائه مفاد مقرره تنظیم شده در حوزه اینترنت اشیا توسط این کارگروه پرداخت. وی به اصول حاکم بر ارائه خدمات اینترنت اشیا و جزئیات مقررات مرتبط اشاره کرد و تأکید کرد که پس از تهیه اصول حاکم، مقررات دقیقتری باید تدوین شود. وی همچنین به ممنوعیت استفاده از کلمه عبور پیشفرض و اعمال سیاستهای کلمه عبور ترکیبی، جمعآوری حداقل اطلاعات اشیا و دادههای شخصی مرتبط که برای کارکردن شیء ضروری باشد، استفاده از پروتکلهای ارتباطی متداول صنعتی با کنترلهای امنیتی بر روی دادهها و رمزنگاری دادهها، و وجود سازوکارهای نظارت و گزارشدهی آسیبها و حملات سایبری به اشیا اشاره کرد.
در بخش دیگر، دکتر خالقی دخت به عنوان مسئول کارگروه مدیریت و توسعه امنیت داده و سامانههای اینترنت اشیا به ارائه گزارشی در خصوص این کارگروه پرداخت. وی به شناسایی و تحلیل فهرست مخاطرات در لایههای مختلف از جمله لایه کاربرد خدمات و پلتفرم، لایه زیرساخت و شبکه، لایه سختافزار و لایه داده اشاره کرد. همچنین، اقدامات دیگری نظیر بهاییسازی استاد با مرکز مدیریت راهبردی افتا، ایجاد زیرگرایش IOT در گرایش نصب و پشتیبانی محصولات فضای تبادل اطلاعات، توسعه آزمایشگاههای موجود و ایجاد آزمایشگاه جدید ارزیابی و اعتبارسنجی محصولات بومی و وارداتی در حوزه اینترنت اشیا نیز توسط وی مطرح شد.
در بخش دوم این نشست، دکتر آهنی به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی به بحث کاربست فناوری اینترنت اشیا در حوزه کشاورزی پرداخت. وی با تأکید بر نگاه اقتصادی و ضریب نفوذ فناوریها از جمله اینترنت اشیا در صنایع مختلف گفت: “بخش کشاورزی ۹۵ درصد آن دست مردم است و مابقی دست دولت میباشد که جهت ایجاد زیرساخت برای کشاورزان است. اگر به دامنه فعالیت کشور نگاه کنیم دامنه فعالیت وسیعی داریم و راهی جز رفتن به سمت فناوری نداریم و امروز با وجود ناترازیها، فناوریها بهترین و کمهزینهترین راهحل این چالشها میباشند. نکته اینجاست که وقتی به فناوری روی میآوریم باید راهبرد آن مشخص باشد. ما در دولت به دلیل قوانین پیچیده چالشهای زیادی را داریم و قسمت خصوصی و فناورها هم منابع مالی خوبی در حوزه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی ندارند. ما شرایطی نداریم که محصولات و زیرساختهای بخش خصوصی را در مرحله آزمایشهای هوشمند قرار دهیم، موضوعی که اگر صورت بگیرد موجب توسعه و رونق کشاورزی خواهد شد.” وی در ادامه خاطرنشان کرد که باید استانداردهای لازم برای بهرهبرداری از فناوری در کشاورزی تدوین شود و در همین راستا وزارت جهاد کشاورزی آمادگی همهجانبه خود را جهت همکاری با شرکتهای فناوری دانشبنیان در خصوص ورود به حوزه کشاورزی اعلام میکند.
در ادامه، دکتر میرجعفری به عنوان گرداننده بخش دوم این نشست به اقدامات انجام شده و ارائه گزارشی از عملکرد کارگروه توسعه کسبوکار، مشارکت و تأمین مالی در برنامه تحول دیجیتال صنایع پرداخت.
در پایان نشست، بخش پرسش و پاسخ برگزار شد که در آن حاضران به طرح سوالات خود پرداختند و کارشناسان به ارائه پاسخهای تخصصی و تبادل نظر پرداختند. این بخش از نشست فرصتی مناسب برای روشن شدن ابهامات و دریافت نظرات و پیشنهادات از سوی شرکتکنندگان فراهم کرد.
این نشست فرصتی مناسب برای تبادل نظر و همکاری بین متخصصان و فعالان صنعت فراهم کرد و به بررسی راهکارهای نوآورانه برای پیشرفت و توسعه فناوریهای نسل پنجم و اینترنت اشیا پرداخت.