ایجاد ارتباط علمی با جامعه جهانی و تشکیل کمیته بین الملل پژوهشگاه

شماره :
41066
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1402/06/28 ساعت 16:36
دسته بندی

ایجاد ارتباط علمی با جامعه جهانی و تشکیل کمیته بین الملل پژوهشگاه

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ نشست علمی تخصصی "همکاری های بین الملل در حوزه ICT (نقش و جایگاه پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات)" با حضور دکتر رضوی زاده رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر احمدی رییس مرکز همکاری های تخصصی مطالعات راهبردی وزارت ارتباطات، دکتر شاه حسینی معاون بین الملل دانشگاه علم و صنعت و مهندس آذری نماینده ایران در اجلاس ITU-R در حوزه طیف فرکانس، به همراه مدیران و پژوهشگران از پژوهشگاه، وزارت ارتباطات و سایر دستگاهها، برگزار شد.
دکتر رضوی زاده، رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در این نشست با اشاره به اهداف برگزاری این نشست، اظهار کرد: این جلسات تخصصی نشان می دهد که وظیفه پژوهشگاه در بخش بین الملل در حوزه ICT چیست؛ پژوهشگاه در بخش بین الملل در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات نه تنها نقش موثری دارد بلکه تمام تلاش خود را می کند تا دستاوردهای داخلی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را از این طریق به کشورهای دیگر نشان دهد. وی همچنین در ادامه به اهداف پژوهشگاه در حوزه بین الملل را برشمرد و عنوان کرد: ارتباط علمی با جامعه جهانی، توسعه ارتباطات و همکاری های علمی مشترک پژوهشگاه (وزارت ارتباطات) با سازمانها، نهادها و مراكز علمی بين المللی و دانشگاه های خارج از کشور، بهره گیری از دستاوردهای علمی جهان و ارائه دستاوردهای کشور در سطح بین الملل و ارتقای جایگاه کشور و پژوهشگاه در بین الملل و تقویت دیپلماسی علمی حوزه ICT از جمله این اهداف هستند. رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ارتباط با همکاری های پژوهشگاه در بخش بین الملل گفت: همکاری های پژوهشی بین المللی، همکاری های آموزشی بین المللی، نوآوری و توسعه فناوری مشترک و سیاستگذاری و استانداردسازی از جمله برنامه های همکاری پژوهشگاه در حوزه بین الملل است. دکتر رضوی زاده در پایان خاطرنشان کرد: به طور کلی تقویت جایگاه امور بین الملل در پژوهشگاه، تشکیل کمیته امور بین الملل، فراهم نمودن شرایط همکاری بین المللی علمی و صنعتی برای همکاران و تعامل با سایر دستگاه ها و نهادها و انجمن ها در راستای توسعه همکاری های بین الملل در راس برنامه ها و اهداف پژوهشگاه در حوزه بین الملل است.
در ادامه این نشست دکتر احمدی، رییس مرکز همکاری های تخصصی مطالعات راهبردی وزارت ارتباطات با تاکید بر اینکه برای موفقیت در حوزه بین الملل و به ویژه بخش ICT ابتدا باید درک درستی از این حوزه داشت، اظهار کرد: در بخش تحول مفهومی در حوزه ICT از گذشته به این حوزه به صورت تخصصی نگاه میشد و فضای مجازی به عنوان یک ابزار به حساب می آمد؛ به مرور زمان ICT به عنوان یک موضوع شناخته شد و نه صرفا یک ابزار و این دید به صورت ادامه دار تکمیل شد. وی همچنین افزود: در حال حاضر بخش ها مختلف اتحادیه بین المللی مخابرات یا ITU در اختیار کشورهای مختلف است، که این خود برای ما یک پیام به شمار می رود. ما اکنون شاهد تحولی هستیم که سازمان های بین المللی تخصصی ارزش بالایی در سیاست پیدا کرده اند، به عنوان مثال در حال حاضر ITU به عنوان یک نهاد بین المللی تخصصی در اختیار کامل کشور آمریکا است و این به این معنی است که صدای دیگر کشورها در این نهاد شنیده نمی شود و فضای موجود در این نهاد، کاملا سیاسی شده است. دکتر احمدی خاطرنشان کرد: در بحث تحول دیجیتال باید از بحث دیپلماسی و روابط بین الملل هم عبور کرد؛ در این حوزه وقتی از روابط بین الملل سخن گفته می شود یعنی نباید تمرکز را تنها روی ITU و APT گذاشت، موضوع بسیار پیچیده تر است و در این بین پژوهشگاه به عنوان یک بازوی تخصصی میتواند به وزارت ارتباطات کمک کند.
دکتر شاه حسینی، معاون بین الملل دانشگاه علم و صنعت ایران نیز با بیان اینکه در این دانشگاه مرکز پژوهشی به عنوان مرکز مطالعات راهبردی فاوا ایجاد شده است و طی دوره ای همکاری های شایانی را با بخش های مختلف دولتی به ویژه با پژوهشگاه داشته است، اظهار کرد: پژوهشگاه می تواند به عنوان نقطه اتصال در بخش همکاری های پژوهشی در حوزه بین المللی ایفا کند. همچنین لازم ذکر است با حضور فعال در نهادهای مهم استانداردهای جهانی به ویژه در بخش های مختلف ITU می توانیم نقش مهمی را در حوزه بین الملل داشته باشیم. دکتر شاه حسینی در ادامه بیان کرد: همانطور که در این نشست بارها مطرح شد ظرفیت بالایی برای حضور در ITU در کشور وجود دارد که لازمه آن هماهنگی بخش های پژوهشی و دانشگاهی کشور با نهادهای مختلف دولتی است. وی با انتقاد از اینکه حضور در نهاد های بین المللی ICT صرفا تنها یک حضور توسط نمایندگان است، خاطرنشان کرد: متاسفانه هیچ گزارشی از ظرفیت های داخلی در اجلاس های سراسری مثلا WSIS توسط نماینده های کشور به نهادهای بین المللی ارائه نمی شود. وی همچنین در پایان خواستار همراهی بیشتر صنعت با بخش های پژوهشی و دانشگاهی شد و افزود: باید در کشورهای پیشرفته جهان مطالعه بیشتری کنیم و ببینیم چطور یک صنعت به عنوان یک شریک تجاری کنار یک مرکز پژوهشی قرار می گیرد و این موضوع برای ما می تواند به عنوان یک الگو باشد، زیرا حضور تنها بخش های پژوهشی در بحث بین الملل فایده ای ندارد و صنعت باید به این موضوع بپیوندد.
همچنین در بخش دیگر این نشست مهندس آذری نماینده ایران در اجلاس ITU-R در حوزه طیف فرکانس به معرفی بخش های مختلف اتحادیه جهانی مخابرات و مزایای فعالیت بیشتر ایران در ITU پرداخت و اظهار کرد: همانطور که می دانید ادبیاتی که در ITU استفاده می شود از جنس سازمان ملل است و مهم تر از همه متون رگولاتوری و حقوقی در این سازمان بین المللی به صورت کاملا تخصصی نوشته می شود. وی افزود: بخش ارتباطات رادیویی اتحادیه بین‌المللی مخابرات یکی از سه بخش اتحادیه بین‌المللی مخابرات است که مسئول ارتباطات رادیویی است. نقش آن مدیریت طیف بسامدهای رادیویی بین‌المللی و منابع مدار ماهواره‌ای، توسعه استانداردهای سامانه‌های مخابرات برای اطمینان از استفاده مؤثر از طیف موج‌های رادیویی است. در حال حاضر نهادهای بین المللی زیادی هستند که در تصمیمات ITU تأثیرگذار هستند، مثل APT که ما عضو آن هستیم. نماینده ایران در اجلاس ITU-R در ادامه با اهمیت بر هماهنگی سازمان های مختلف داخل کشور برای حضور در اجلاس های مطرح جهانی مانند WSIS اظهار کرد: رویکردی که متاسفانه در کشور شاهد هستیم این است که هر سازمان یا نهاد موضع خاصی نسبت به مسائل مختلف در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات دارد و این تضاد مواضع و اعلام آن در نهادی مانند ITU به ضرر ما تمام می شود. وی در پایان با ارائه پیشنهادی درباره حل این موضوع تأکید کرد: باید یک سازمان یا یک نهاد راهبری ارائه پیشنهادات بین المللی را به عهده بگیرد تا اهداف به صورت مشترک در جوامعه بین المللی مطرح شوند و پژوهشگاه ارتباطات در این بین می تواند نقش موثری را ایفا کند.
گفتنی است در پایان این نشست پنل پرسش و پاسخی در نظر گرفته شد و افراد حاضر در پنل به سوالات تخصصی حاضرین در این نشست پاسخ دادند، لازم به ذکر است این نشست همزمان به صورت برخط نیز بیش از 110 مخاطب را به دنبال داشت، همچنین با اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سلسله نشست‌های علمی تخصصی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه شبکه ملی اطلاعات از این پس به صورت مستمر و منظم برگزار و از طریق وب سایت و سایر کانال های ارتباطی پژوهشگاه، اطلاع رسانی خواهد شد.

 

X