اولین جلسه فروم فناوریهای کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا با موضوع علم سنجی ارتباطات کوانتومی برگزار شد
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این فروم ابتدا اهداف اصلی طرح فناوریهای کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا معرفی شد. این طرح با توجه به اهمیت و ضرورت پژوهش در حوزه فناوریهای کوانتومی در ابتدای سال 97 به عنوان یکی از موضوعات محوری پژوهشگاه مطرح شد. پس از آن به معرفی فروم فناوریهای کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا پرداخته شد و هدف از برگزاری جلسات فروم، تعامل با متخصصین و فعالان حوزه فناوریهای کوانتومی در راستای هم افزایی فعالیتها به صورت مداوم عنوان شد. مطالب مورد بررسی در جلسات فروم فناوریهای کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا در سه حوزه ارتباطات، رمزنگاری و محاسبات کوانتومی خواهد بود که اولین جلسه از آن با عنوان علم سنجی ارتباطات کوانتومی برگزار شد.
در ادامه این جلسه، ابتدا زیر شاخههای مختلف فناوری ارتباطات کوانتومی معرفی شد و بیان شد که با توجه به گستردگی حوزه از یک طرف و ضرورت پژوهش در این حوزه و محدودیت منابع و سرمایه ها از طرف دیگر لازم است که یک اولویت بندی بر روی زیرشاخه های این فناوری صورت بگیرد. یک روش تحلیل علمی در این راستا، استفاده از علم سنجی مدارک و تحلیل پتنتهای حوزه ارتباطات کوانتومی می باشد. البته در نهایت نتایج علم سنجی و تحلیل پتنتها در کنار ارزیابی وضعیت کشور و پتانسیلهای موجود، اولویتهای این حوزه را تعیین می کند.
پس از آن توضیحاتی در خصوص معرفی علم سنجی و روشهای تحلیل محتوا در آن داده شد و نرم افزارهای مورد استفاده برای این کار معرفی شدند. سپس نتایج حاصل از علم سنجی و تحلیل پتنتهای حوزه ارتباطات کوانتومی بیان شد که شامل موارد زیر میباشد:
بررسی روند رشد مدارک و پتنتهای منتشر شده در حوزه ارتباطات کوانتومی
معرفی کشورهای پیشرو، موسسات فعال و نویسندگان برتر در حوزه ارتباطات کوانتومی
جایگاه کشور ایران در حوزه ارتباطات کوانتومی در جهان و قاره آسیا
بررسی نحوه همکاریهای بین المللی در حوزه ارتباطات کوانتومی
بررسی نقشههای دانشی حوزه ارتباطات کوانتومی و معرفی واژگان پرتکرار و حوزههای دانشی نوظهور در این حوزه
اولویتبندی زیرشاخههای ارتباطات کوانتومی بر اساس نتایج علم سنجی و تحلیل پتنتهای این حوزه
استخراج اطلاعات جانبی از نتایج علم سنجی و تحلیل پتنتها شامل مقایسه انواع منابع کوانتومی (درهم تنیده و تک فوتونی)، مقایسه انواع روشهای کدگذاری (متغیر گسسته و متغیر پیوسته) و اولویتبندی حوزههای دانشی مرتبط با شبکههای کوانتومی
اولین جلسه از فروم فناوریهای کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا با هم اندیشی فعالان حوزه فناوریهای کوانتومی و نظرسنجی از شرکتکنندگان فروم به پایان رسید. طبق اظهار نظر شرکت کنندگان محتوای ارایه شده مورد استقبال واقع شد.