امیدواریم بتوانیم در آینده از ثروت عظیم کلان داده به بهترین نحو در راستای منافع ملی کشورمان استفاده کنیم
مهندس فلاح جوشقانی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در سومین رویداد کلان دادهها که در روز سه شنبه 11 دی ماه درمحل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار گردید گفت امیدواریم پروژه مشترک میان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و پژوهشگاه ارتباطات وفناوری اطلاعات درحوزه کلان دادهها بتواند یک تعیین تکلیف در این حوزه باشد و کمک کند که خط مشی و نقشه راه در حوزه کلان دادهها در آینده کشور روشنتر گردد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، فلاح جوشقانی گفت: با پیشرفتی که در حوزه ICT شده است و تکنولوژیها و فن آوریهای نوینی که در این حوزه ظهور پیدا کرده مباحث جدیدی در حوزه ICT به وجود آمده و مهمترین بحثی که در این عرصه همه دنیار ا به سوی آن سوق می دهد بحث اقتصاد دیجیتالی مبتنی برICT است.
فلاح جوشقانی افزود: یکی از مولفههای مهم در این حوزه بحث بیگ دیتا و کلان داده است. اطلاعات عظیمی که هر روز در حال تولید شدن است همچنانکه به عنوان یک سرمایه ملی تحولی که نفت در حوزه انرژی، ایجاد کرد، در حوزه اقتصاد دیجیتالی نیز بیگ دیتا ایجاد خواهد کرد. در سال 2017، در هر دقیقه هزار 350 توئیت یعنی حدود 184 میلیارد توئیت در سال یا 156 میلیون ایمیل، 204 میلیون کلید واژه که در گوگل جستجو شده و این مشخص می کند که با چه حجم عظیمی از دیتاها، روبرو هستیم و پردازش و استفاده از این دیتاها عمدتاً در دنیا در بخش خصوصی در حال شکل گرفتن است. در دنیا شرکتهای گوگل،فیس بوگ، آمازون کل دیتای دنیا را جمع آوری می کنند و بحث حکمرانی شرکتها در دنیا به جای حکمرانی کشورها در حال مطرح شدن است. یکی از مولفههای اصلی، بحث بیگ دیتا یا دادههای عظیمی است که نزد این شرکتها است. استفاده از این بیگ دیتاها مطمئنا باید در همه کشورها به عنوان یک اصل پذیرفته شده و در کشور ماهم قاعدتا باید به سمتی برویم که از این بیگ دیتا استفاده کنیم و چالشهای زیادی هم در بهره برداری از بیگ دیتا در دنیا از جمله در کشور ما مطرح است و مطمئنا خروجی این پروژه مشترک میان سازمان تنظیم مقررات و پژوهشگاه بسیاری از این سوالات را پاسخ می دهد.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: یکی از مهمترین چالشها در این حوزه بحث شفاف نبودن فرایندهای پردازش این اطلاعات است. شرکتهای بزرگی که از این دیتاها استفاده می کنند الگوریتمهای پردازشی و نحوه پردازششان و استفاده از دیتاها غیر شفاف است . چالش دوم حجم بسیار زیاد این دادهها است که این دیتاها ممکن است تشخیص داده نشود. بحث دیگری که در دنیا مطرح است و رگولاتورها با آن دست وپنجه نرم می کنند، شرکتهایی که ازاین بیگ دیتا استفاده می کنند، معمولا بی طرف نیستند و دیتاها را مبتنی بر سلائق و منافع خودشان، به مردم ارائه می دهند و علاوه بر رعایت نشدن اصل بی طرفی، اصل عدم تبعیض هم رعایت نمی شود.
وی ادامه داد : مهمترین چالش بحث حفاظت از دادههای شخصی افراد است که مهمترین موضوع در حوزه بیگ دیتا است و باید حقوق کسانی که دیتاهایشان توسط شرکتها یا توسط دولت جمع آوری می شود رعایت شود. مشتری که نمی خواهد اطلاعاتش استفاده شود یا بحث اصولی که در مباحث حقوقی وجود دارد مثل بحث فراموش شدن دیتاها، بسیار چالش برانگیز است.
وی به مورد مهم دیگری در این حوزه اشاره کرد و افزود ما در کشورمان در حوزه دیتا نهاد تصمیم گیر یا رگولاتور مشخص نداریم. در اروپا اخیرا از سال 2017 بحث GPDR را به عنوان یک رگولاتور منتشر کردند که برای همه کشورها لازم الاجرا است. کمیسیون تنظیم مقررات اروپا به عنوان نهاد تصمیم گیر آن را منتشر کرد و اکنون به عنوان بحث بسیار مهم در همه کشورهای اتحادیه اروپا مورد بهره برداری قرار می گیرد. در مرکز ملی فضای مجازی در کمیسیون عالی تنظیم مقررات به این حوزه پرداخته می شود ولی درآن جا هم یک پراکندگی دیده میشود. نهاد مشخصی باید در کشور معرفی شود و همه نهادهای اجرایی موظف باشند طبق تصمیمات این نهاد عمل و مبتنی برآن از کلان دادهها استفاده کنند سپس این کلان دادهها در اختیار بخشهای خصوصی و کسب و کارها قرار گیرد و منجر به رونق در این حوزه شود که متاسفانه این نهاد اکنون وجود ندارد و امیدوارم با سیاستگذاری کلان در مرکز ملی فضای مجازی این اقدام انجام شود و متولی حوزه بیگ دیتا در کشور مشخص شود. قاعدتا سازمان تنظیم مقررات که رگولاتور حوزه ICT است می تواند به عنوان جزئی از این تصمیم گیری باشد ولی تصمیم گیر اصلی نیست.
وی ادامه داد ما دو پروژه مشترک با پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات داریم که در واقع کلان سیاستگذاری و خط مشیهای بهره برداری در حوزه بیگ دیتا را مشخص می کند به طوریکه دیتاهایی که از طریق مرکز تبادل اطلاعات دولت الکترونیک در حال جمع آوری است در اختیار همه کسب و کارها قرار می دهد و دیگری مقررات نحوه استفاده از بیگ دیتا و پردازش آن است که باید در حوزه رگولبشن اتفاق بیفتد. این پروژه با پژوهشگاه به عنوان مهمترین بازوی پژوهشی در حوزه ICT ، شروع گردیده که نتایجی هم استخراج شده است که امیدواریم خروجیهای این پروژه به مقررات گذاری در حوزه بیگ دیتا و نحوه استفاده از آن اطلاعات ارزشمند کمک کند.
وی در انتها گفت: امیدواریم که نتایج پروژه در این حوزه بسیار مهم که می تواند مبنای تحول اقتصاد دیجیتال باشد ما را به آینده بسیار روشنی رهنمون کند و در آینده بتوانیم از این ثروت عظیم ملی به بهترین نحو در راستای منافع ملی کشورمان و با رعایت همه ملاحظاتی که در کشور وجود دارد استفاده کنیم.