افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در بحران کرونا
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، مهندس علی شیخ حسنی با اشاره به تأثیر شیوع ویروس کرونا در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و حتی ژئوپلیتیک کشورها نیز عنوان کرد: ظرفیت و کاربردهای فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی، کلان داده، اینترنت اشیا و حتی نسل پنجم موبایل و نیز پتانسیل موجود در فضای کسبوکارهای الکترونیکی و پلتفرمهای دیجیتالی میتواند با برنامهریزی مناسب، به فرصتی برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در کشور و نیز کاهش پیامدهای منفی این همه گیری تبدیل شود.
شیخ حسنی یادآور شد: شرایط موجود کشور و تعطیلی خودخواسته یا اجباری کسبوکارها، مدارس و دانشگاهها و سفارشهای در خانه ماندن منجر به افزایش تقاضای خدمات الکترونیکی و دیجیتالی شده است که این مساله ترافیک بیسابقهای را در شبکه اینترنت کشور ایجاد کرده است.
معاون پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی یکی از دلایل این پیامد را تغییر الگوی مصرف کاربران به افزایش استفاده از خدمات دیجیتالی در ساعات طولانی عنوان کرد و گفت: این مساله در صورتیکه دسترسی مناسب و سواد رسانهای یا دیجیتالی مطلوب در جامعه برای همه افراد در هرکجای کشور فراهم نشده باشد، میتواند موجب افزایش شکاف دیجیتالی در کشور شود که این امر نیازمند توجه و برنامهریزی است.
فعالیتهای پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی در دوران کرونا
شیخ حسنی همچنین در خصوص بخشی از فعالیتهای پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی در راستای شیوع ویروس کرونا گفت: در ماههای اخیر متأثر از شیوع این ویروس، علاوه بر فعالیتهای جاری پژوهشکده بهصورت دورکاری، بررسی ابعاد و پیامدهای شیوع این بیماری و شناسایی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت بحران بیماری در دستور کار پژوهشکده قرار گرفت.
وی افزود: بررسی کارشناسانه ابعاد وقایع اخیر با هدف ارتقاء تدابیر و تصمیمات راهبردی در حال حاضر و همچنین در موارد اپیدمیک مشابه امری مهم و ضروری است که پژوهشگاه ارتباطات به عنوان بازوی تحقیقاتی و مشاورهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از این امر مستثنا نیست.
شیخ حسنی ادامه داد: از آنجا که وظیفه ذاتی پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی، همکاری در تصمیم سازی برای مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است، لذا علاوه بر مسائل فنی نگاه مساله محور و راهبردی به مسائل اقتصادی، فرهنگی و تنظیمی مورد توجه این پژوهشکده قرار دارد.
معاون پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی گفت: تجربه نشان داده که موضوعات مورد بررسی در این پژوهشکده، اغلب موردتوجه و عنایت وزارت ارتباطات و دستگاههای تابعه قرارگرفته است. مانند پروژه ارائه راهکارهای افزایش سهم ICT در GDP کشور و دروازههای ورود به اقتصاد دیجیتال که سالهای قبل در این پژوهشکده مطرح شد و در حال حاضر شاهد هستیم که فعالیتهای جاری در بخش ICT و حتی سایر بخشها نیز با تمرکز بر توسعه اقتصاد دیجیتال در حال اجراست.
وی دلیل پیشگام بودن پژوهشگاه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را رصد و پایش مستمر ترندهای تأثیرگذار فناوری و موضوعات فناورانه در جهان و ارزیابی نتایج توسعهای آن عنوان کرد که در این رابطه پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی بر اساس تجربیات و ظرفیتهای موجود خود در گروههای پژوهشی چهارگانه سیاستگذاری و آیندهپژوهی، توسعه کسبوکار و کارآفرینی، حقوق و مقررات فاوا و فرهنگ در فضای مجازی؛ بهخوبی ایفای نقش میکند.
یک بررسی همهجانبه در خصوص پیامدهای شیوع همه گیری کرونا
شیخ حسنی تصریح کرد: علاوه بر اقدامات فوق، همزمان با شیوع ویروس کرونا، بررسی همهجانبهای در خصوص پیامدهای شیوع این همه گیری در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، شناسایی اقدامات راهبردی کشورها در این خصوص و نیز ظرفیت بهکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت این بحران در کشورهای مختلف توسط گروه سیاستگذاری و آیندهپژوهی انجام شد که میتواند توسط تصمیم سازان موردمطالعه و یا بهرهبرداری قرار گیرد.
معاون پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی گفت: در پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی 7 پروژه جاری در حال انجام وجود دارد که همزمان با شیوع بیماری کرونا و طرح دورکاری پژوهشگاه، با درنظرگرفتن تمهیدات ویژهای برای همکاری و اجرای فعالیتها از سوی پژوهشگاه و بهکارگیری سامانههای مربوطه موجب شد در روال اجرایی و پیشرفت کار، هیچ خللی وارد نشود.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر پروژههای جاری، یکی از اولویتهای اصلی این پژوهشکده، برنامهریزی نظاممند بهمنظور همکاری در اجرای طرح ملی 5G است. این طرح با توجه به پیگیری و مدیریت معاون پژوهشی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات میتواند یکی از طرحهای ارزشمند در ایجاد همگرایی و بهرهمندی از توان داخلی همکاران چهار پژوهشکده ی پژوهشگاه قرار گیرد.