ارائه دستاوردهای پژوهشی سامانه «ماها» با موضوع اشتراک گذاری اطلاعات
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دومین جلسه فروم اشتراکگذاری و تحلیل اطلاعات تهدیدات سایبری، با موضوع اشتراکگذاری اطلاعات در محل پژوهشگاه ICT برگزار شد.
علیرضا عنايتي مجري پروژه و مسئول نشست ضمن ارائه مقدمهای از اهمیت و لزوم اشتراکگذاری اطلاعات در راستاي تشخيص و مديريت تهديدات ملي خاطر نشان کرد: تهديد ملي، تهديدي است که در نتیجه تحلیلهای تجمیعی و با در نظر گرفتن شاخصهای ملی، دارای سطح مخاطرهای بالاتر از حد آستانه تشخیص داده میشود و نهادهای حاكميتي تصمیمگیری نهايي برای مواجهه با آن را به عهده میگیرند.
همچنين تصريح شد كه اشتراکگذاری آگاهی بهصورت ساختاریافته و با رعایت اصول حفظ اعتماد، حریم خصوصی و حقوق عمومی، منجر به سازگاری و یکپارچگی تصمیمگیریها در سطوح و قلمروهای مختلف ميشود و درنتيجه آن همافزایی سیاستها، راهبردها، اهداف و اقدامات ايجاد خواهد شد.
در اين جلسه به نقش كليدي اشتراكگذاري اطلاعات تهديدات در نيل به آگاهی وضعیتی سايبري ملی تاكيد و تصريح شد كه کلیت این آگاهی شامل نمایشی جامع از وضعیت سایبری ملی، وضعیت زیرساختهای حیاتی و سطح مخاطره تهدیدات بر اساس اثر آنها بر منافع ملی است.
در ادامه نشست، به سامانه «ماها» که مخفف (مرکز ملی اشتراک گذاری و ارائه هشدارهاي امنیت سایبری) است، اشاره و اظهار شد كه یکی از موضوعات اصلی در فرومهای پیشرو، ارائه دستاوردهای پژوهشی و کاربردی درباره سامانه «ماها» ميباشد که پیرامون آن، اقدامات مختلفی از جمله طراحی، پیادهسازی و تست این سامانه و تدوین و تبیین قوانین و مقررات لازم در حوزه اشتراکگذاری اطلاعات تهدیدات سایبری ملی انجام شده است.
در این جلسه تصريح شد كه هدف سامانه ماها، ايجاد نهاد مرجع و قابل اعتماد تجمیع و اشتراكگذاري آگاهي وضعيتي جهت اتخاذ تصمیمات کم مخاطره ملي در فضاي سایبری است و چشمانداز قابل تصور براي آن تحقق دفاع بازدارنده سايبري ملي از طريق ارتقاي آگاهي وضعيتي با ايجاد مراكز اشتراكگذاري و ارائه هشدارهاي امنيتي خواهد بود.
در ضمن بيان گرديد كه ایجاد، ارتقاء و اشتراکگذاری آگاهی وضعیتی دقیق و جامع؛ هماهنگی و هدایت متمرکز مدیریت تهديدات ملی سایبری در حوزه زیرساختهای حیاتی و مهم و نقش آفرینی در راستای تحقق سکوی همکاری متقابل بین نهادهای مختلف حاکمیتی مرتبط در حوزه مخاطرات ملی سایبری در چارچوب نظامهای مصوب از ماموریتهای اصلی این سامانه است.
بر اساس این گزارش، قرار است سلسله جلسات فروم اشتراکگذاری و تحلیل اطلاعات تهدیدات سایبری در 8 جلسه و پیرامون دو پروژه «طراحی و پیاده سازی سامانه اشتراک گذاری و تحلیل اطلاعات امنیتی» و «طراحی و پیادهسازی سامانه اشتراک گذاری و ارائه هشدارهای امنیتی» که به صورت موازی در حال اجرا هستند، در محل پژوهشگاه ICT برگزار شود.
در اين فروم ابتدا موضوعات ساختار نهادی کشورهای پيشرو و همچنين نحوه هماهنگی نهادها در جهت مقابله و مدیریت تهديدات و بحرانهاي سایبری و در ادامه مولفهها، ابعاد و ابزارهای اشتراکگذاری اطلاعات امنیتی ارائه شد و در انتها مینوسادات ميرپوريان پژوهشگر ارشد پژوهشگاه، ضمن جمعبندی مطالب ارائه شده در نشست، به تشريح سند راهبردي ماها بعنوان يكي از اسناد تدوين شده در پروژه پرداختند.