اختتامیه اولین رویداد ملی چالش کلان داده‌ها در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار گردید

شماره :
42702
آخرین به روزرسانی :
سه شنبه 1402/06/28 ساعت 16:40
دسته بندی

اختتامیه اولین رویداد ملی چالش کلان داده‌ها در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار گردید

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران)، این چالش با همکاری مجموعه­‌‌های مختلف دانشگاهی و صنعتی در یک بازه زمانی 8 ماهه طراحی، برنامه ریزی و اجرا گردید. هدف از این چالش پیش­ بینی رفتار مشتریان در صنعت رایانش ابری در بخش ارائه سرویس­‌های زیرساخت (IaaS) بر اساس کلان داده‌ها بوده است تا بتوان احتمال لغو سرویس را توسط مشتری پیش­ بینی کرد و در صورت نیاز تمهیدات لازم را برای افزایش وفاداری مشتری در نظر گرفت. داده­‌های ورودی انتخاب شده بر اساس مجموعه داده واقعی سامانه­‌های پشتیبانی سرویس و پشتیبانی مشتریان در یک بازه زمانی 7 ساله از 2010 تا 2017 متعلق به یکی از شرکت­‌های فعال در این صنعت بوده است.

طراحی صورت مساله و آماده­ سازی داده­ها از اوایل اسفند 95 آغاز شد و پس از جمع بندی در خصوص مدل برگزاری رویداد و تعیین شاخص­‌های ارزیابی در کمیته علمی، تیم­‌های شرکت­ کننده به صورت رسمی از 15 اردیبهشت به رقابت پرداختند. در مجموع 56 نفر در قالب 42 تیم از نقاط مختلف کشور به مدت 3 ماه به رقابت پرداختند و یک کارگروه متشکل از 10 عضو دانشگاهی و صنعتی روند انجام کار را مدیریت کردند. پس از ارزیابی نتایج و انتخاب تیم­‌های برتر، فرآیند دریافت کدها و بررسی مستندات آغاز شد که تا پایان مهرماه ادامه داشت و در نهایت در 1 آبان 1396 مراسم اختتامیه و اهدای جوایز برگزار گردید. یاسر تابنده به عنوان تیم اول، محمدمهدی رضاپور به عنوان تیم دوم و نفیسه حاتمی به عنوان تیم سوم انتخاب شدند. در بخش جنبی رویداد هم تیم مهیمن به انتخاب کمیته داوری عنوان تیم برگزیده در انتخاب فناوری و مستندسازی نتایج انتخاب گردید.

بنا بر این گزارش، از جمله اولین اقدمات برنامه ریزی شده در جامعه آزاد کلان داده ­ها، ایجاد کارگروهی فرابخشی متشکل از صنعت و دانشگاه برای برنامه ریزی و اجرای چالش کلان­ داده­‌ها بوده است. هدف از برگزاری این چالش فرهنگ­ سازی و شبکه ­سازی میان فعالیت این صنعت و افزایش آگاهی از دارایی­‌های داده-محور برای خلق ارزش در کسب­ وکار می­باشد.

دکنر محمدشهرام معین به عنوان مجری پروژه "تدوین نقشه راه کلان داده‌ها" در مراسم اختتامیه به ایراد سخنرانی پرداخت، وی گفت: این پروژه به درخواست معاونت نظارت و برنامه ریزی راهبردی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و با هدف تبیین ابعاد کلی کلان داده‌ها و توسعه آن در کشور تدوین گردید.

وی در خصوص کار‌های انجام گرفته در این پروژه گفت: در این پروژه مفاهیم اساسی کلان داده‌ها، چشم اندازه، اهداف، راهبردها و اقدامات و سیاستها و پروژه‌ها و فعالیت‌های حوزه مذکور تعریف گردید.

دکتر معین گفت: ما در این پروژه نقشه راه‌هایی که در دنیا برای بیگ دیتا وجود داشت استخراج نمودیم و بر اساس آن سعی کردیم با تحلیل محیط و وضعیت موجود در ایران، نقشه راه بیگ دیتا را تدوین نمائیم. وی ادامه داد مرحله بعد تحلیل زیست بوم كسب و كار کلان داده‌ها بود كه در این خصوص نیز ذی نفعان حوزه كلان داده‌ها تعیین و طبقه بندی گردید. دکتر معین چشم انداز کلان داده‌ها را گسترش استفاده از خدمات آن، دسترسی به داده‌‌های عمومی، تولید داده‌ها، تضمین امنیت و محرمانگی، دستیابی به اکوسیستم نوآور و اشتغال زای کلان داده‌ها و رشد اقتصادی عنوان کرد.

ایشان اهداف اصلی پروژه‌ها را افزایش تحقیقات و نوآوری، افزایش شناخت و آگاهی و فهم بهتر از ارزش کلان داده‌ها، افزایش توسعه تحلیل کلان داده‌ها، ایجاد فرصت‌های شغلی و ایجاد بازار داده‌ها، افزایش تعداد متخصصین حوزه کلان داده‌ها توسعه خدمات در حوزه کلان داده‌ها و ارتقاء فناوری در این حوزه عنوان کرد. وی در خصوص اهداف کمی پروژه نیز به  تولید 10 هزار فرصت شغلی در حوزه کلان داده‌ها تا سال 1400، تربیت 2000 نیروی متخصص آموزش دیده در این حوزه، تولید 1 اگزابایت داده، دسترسی به250 پتا بایت به صورت عمومی و افزایش 0.1 درصدی سهم درآمدزایی اکوسیستم کلان داده‌ها در تولید ناخالصی ملی اشاره نمود.

گفتنی است کلان داده‌ها یکی از موضوعات رو به رشدی است که از چندسال گذشته تا کنون بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نحوه ذخیره سازی و بهره برداری از داده‌ها در طول کل چرخه تولید تا مصرف، مرز سازمان و کشور را مشخص می­کند و چگونگی مدیریت این موضوع چالش­‌های زیادی را در سطح کلان ایجاد کرده است. بدلیل گستردگی موضوعات مطرح در کلان داده‌ها تا کنون گروه‌‌های کاربری مختلفی روی آن شکل گرفته است که سبب توسعه و پیشرفت قابل توجه در مبانی علمی و نظری آن شده است. به منظور برنامه ریزی مناسب برای شناخت ظرفیت­‌های موجود، ایجاد هم افزایی بین گروه­‌های کاربری و تکمیل زنجیره ارزش فناوری، ضرورت شکل گیری جامعه آزاد کلان داده­‌ها از جمله موضوعاتی بود که در تدوین نقشه راه این فناوری در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات مورد نظر قرار گرفت.

X